"Rutinleşen tüm işler makineleşmeli ve gözlemlenebilir evrende henüz bir benzeri görülmemiş, tarihi 3,5 milyar yıllık ilk organizmaya kadar dayanan doğa harikası insan artık kendisine yapacak çok daha yüksek nitelikli işler bulmalı."
Rüyamda görünce senin o güzel gölgeni,
O ki gölgesiyle adeta sabahı uykusundan kaldırır.
İhanete uğramış aşkımın gündüz gölgesi,
Rüyadaki bu solgun surete gecenin tüm çirkinliğini aktarır.
Nasıl beğendiniz mi şiirimi? Ben yazmadım yalnız bunu. Bu derin mısralar bir bilgisayar şiir aplikasyonuna ait. :) Yani kısacası; bu dizeler, bir robotun. Webde böyle makale ve şiir yazan çok çeşitli aplikasyonlar mevcut. Henüz süper işler çıkartamasalar da bir şeyler yapıyorlar ancak unutmayalım ki bu sadece bir başlangıç. 5 yıl içerisinde yapay zekanın Best Seller romanlar yazması, sizi ağlatan mısralar ve dizeler karalaması ya da ağzınıza pelesenk olacak müzikler bestelemesi artık beklenen bişi. Konu duygu yüklü edebi eserler tarafında bile bu hale geldiyse varsın sanayi, üretim, iş ve ticaret gibi tamamen teknik alanlarda olabilecekleri sizler düşünün. Sadece ABD merkezli şirketlerin 10 yıl içerisinde otomasyona 5 ila 10 trilyon dolar yatırım yapması bekleniyor dostlar. Bu durum bana iş yönetimi profesörü ve bilim insanı Warren Bennis’in şu sözlerini hatılatıyor: “Geleceğin fabrikalarında sadece iki çalışan olacak; bir adam ve bir köpek. Adamın görevi köpeği beslemek, köpeğin de görevi adamın makinelere kurcalamasını engellemek olacak!”
Değerli dostlar. Ben 2011 yılında ülkemizin ilk Dijital Ekonomi ve E-Ticaret Zirvesi’nin gerçekleştirilmesinde yapımcı ve genel sekreter olarak görev almıştım. İkincisi 2012 yılında Hilton Convention Center’da gerçekleştirilen zirvemize 50 konuşmacı ve 1400’den fazla ziyaretçi katılım göstermişti. O tarihte zirveyi gerçekleştirirken yürüttüğümüz araştırmalar esnasında dijital ekonominin de bir tanıtımı yapmıştık. Bu tanım şöyleydi: “Dijital ekonomi iş süreçlerinin robotlar tarafından yürütülmesi neticesinde maliyetlerin düştüğü ve verimliliğin artığı yeni ekonomi modelidir.” 8 sene sonra bugün geldiğimiz noktada bu tanımın da altının artık fazlasıyla dolduğuna hep birlikte tanıklık ediyoruz. Bugün rutinleşmiş iş süreçlerini makineleştiremeyenler satış fiyatlarını da makul seviyelerde tutamıyorlar. Dolayısı ile, tercih edilmiyorlar…
Rutinleşen tüm işler makineleşmeli ve gözlemlenebilir evrende henüz bir benzeri görülmemiş, tarihi 3,5 milyar yıllık ilk organizmaya kadar dayanan doğa harikası insan artık kendisine yapacak çok daha yüksek nitelikli işler bulmalı. Yol tarifi işini Yandex’e bırakmalı ve onun işine karışmak yerine kendimizi insan medeniyetini bir adım daha ileriye taşıyacak yepyeni tasarımların ve hayallerin seyrine kaptırmalıyız. Geçmişe tutunan geçmişte kalır dostlar. İnsanın robotların yapabileceği şeyleri yapmaya kalkışması kendi engin potansiyelini ziyan etmesi anlamına gelir. Bunu kendinize yapmayın. Tüm rutin iş süreçlerinizi hızla makineleştirin ve zamanınızı daha fazla hayal etmeye ve tasarlamaya ayırın. Zamanınızı insan medeniyetini bir adım daha ileriye taşımak için ayırın.
Şiirle açtık madem, gelin mini bir hikaye alıntısıyla bitirelim.
…Kitty uzun süre uykuya dalamadı. Sinirleri adeta iki sıkı tel gibi gerilmiş, hatta Vronsky’nin içirdiği bir bardak sıcak şarabın bile herhangi bir yardımı olmamıştı. Yatağında yatarken çayırdaki o korkunç sahne tekrar tekrar gözünün önünden geçiyordu…
Bunu da ben yazmadım. Haftaya görüşürüz. Gereğini yapın. #gereğiniyap #farketfarkyarat #otomasyon#yapayzeka #dijitalleşme #dijitalekonomi
Comments